اَللَّهُمَّ أَنْتَ رَبِّيْ لاَ إِلَـهَ إِلاَّ أَنْتَ، خَلَقْتَنِيْ وَأَنَا عَبْدُكَ، وَأَنَا عَلَى عَهْدِكَ وَوَعْدِكَ مَا اسْتَطَعْتُ، أَعُوْذُ بِكَ مِنْ شَرِّ مَا صَنَعْتُ، أَبُوْءُ لَكَ بِنِعْمَتِكَ عَلَيَّ، وَأَبُوْءُ بِذَنْبِيْ فَاغْفِرْ لِيْ فَإِنَّهُ لاَ يَغْفِرُ الذُّنُوْبَ إِلاَّ أَنْتَ
Ya Allah! Engkau adalah Tuhanku, tidak ada Tuhan yang berhak disembah kecuali Engkau. Engkaulah yang menciptakanku. Aku adalah hamba-Mu. Aku akan setia pada perjanjianku dengan-Mu semampuku. Aku berlindung kepada-Mu dari keburukan yang kuperbuat. Aku mengakui nikmat-Mu kepadaku dan aku mengakui dosaku, oleh karena itu, ampunilah aku. Sesungguhnya tiada yang mengampuni dosa kecuali Engkau

Tuesday, March 9, 2010

Kisah & Tauladan ( Sombongnya Iblis Laknatullah)


Dalam sebuah kitab karangan Imam al-Ghazali menyebutkan bahwa iblis itu sesungguhnya namanya disebut sebagai al-Abid (ahli ibadah) pada langit yang pertama, pada langit yang keduanya disebut az-Zahid. Pada langit ketiga, namanya disebut al-Arif. Pada langit keempat, namanya adalah al-Wali. Pada langit kelima, namanya disebut at-Taqi. Pada langit keenam namanya disebut al-Kazin. Pada langit ketujuh namanya disebut Azazil manakala dalam Luh Mahfudz, namanya ialah iblis.

Dia (iblis) lupa akibat urusannya. Maka Allah S.W.T telah memerintahkannya sujud kepada Adam. Lalu iblis berkata, “Adakah Engkau mengutamakannya daripada aku, sedangkan aku lebih baik daripadanya. Engkau jadikan aku daripada api dan Engkau jadikan Adam daripada tanah.”Lalu Allah S.W.T berfirman yang maksudnya, “Aku membuat apa yang aku kehendaki.” Oleh kerana iblis memandang dirinya penuh keagungan, maka dia enggan sujud kepada Adam A.S kerana bangga dan sombong.

Dia berdiri tegak sampai saatnya malaikat bersujud dalam waktu yang berlalu. Ketika para malaikat mengangkat kepala mereka, mereka mendapati iblis tidak sujud sedang mereka telah selesai sujud. Maka para malaikat bersujud lagi bagi kali kedua kerana bersyukur, tetapi iblis tetap angkuh dan enggan sujud. Dia berdiri tegak dan memaling dari para malaikat yang sedang bersujud. Dia tidak ingin mengikut mereka dan tidak pula dia merasa menyesal atas keengganannya.

Kemudian Allah S.W.T merubahkan mukanya pada asalnya yang sangat indah cemerlangan kepada bentuk seperti babi hutan. Allah S.W.T membentukkan kepalanya seperti kepala unta, dadanya seperti daging yang menonjol di atas punggung, wajah yang ada di antara dada dan kepala itu seperti wajah kera, kedua matanya terbelah pada sepanjang permukaan wajahnya. Lubang hidungnya terbuka seperti cerek tukang bekam, kedua bibirnya seperti bibir lembu, taringnya keluar seperti taring babi hutan dan janggut terdapat sebanyak tujuh helai.

Setelah itu, lalu Allah mengusirnya dari syurga, bahkan dari langit, dari bumi dan ke beberapa jazirah. Dia tidak akan masuk ke bumi melainkan dengan cara sembunyi. Allah S.W.T melaknatinya sehingga ke hari kiamat kerana dia menjadi kafir. Walaupun iblis itu pada sebelumnya sangat indah cemerlang rupanya, mempunyai empat sayap, banyak ilmu, banyak ibadah serta menjadi kebanggaan para malaikat dan pemukanya, dan dia juga pemimpin para malaikat karubiyin dan banyak lagi, tetapi semua itu tidak menjadi jaminan sama sekali baginya.

Ketika Allah S.W.T membalas tipu daya iblis, maka menangislah Jibril A.S dan Mikail. Lalu Allah S.W.T berfirman yang bermaksud, “Apakah yang membuat kamu menangis?” Lalu mereka menjawab, “Ya Allah! Kami tidaklah aman dari tipu dayamu.” Firman Allah bagi bermaksud, “Begitulah aku. Jadilah engkau berdua tidak aman dari tipu dayaku.”

Setelah diusir, maka iblis pun berkata, “Ya Tuhanku, Engkau telah mengusir aku dari Syurga disebabkan Adam, dan aku tidak menguasainya melainkan dengan penguasaan-Mu.” Lalu Allah berfirman yang bermaksud, “Engkau dikuasakan atas dia, yakni atas anak cucunya, sebab para nabi adalah maksum.”

Berkata lagi iblis, “Tambahkanlah lagi untukku.” Allah berfirman yang maksudnya, “Tidak akan dilahirkan seorang anak baginya kecuali tentu dilahirkan untukmu dua padanya.”

Berkata iblis lagi, “Tambahkanlah lagi untukku.” Lalu Allah berfirman dengan maksud, “Dada-dada mereka adalah rumahmu, engkau berjalan di sana sejalan dengan peredaran darah.”

Berkata iblis lagi, “Tambahkanlah lagi untukku.” Maka Allah berfirman lagi yang bermaksud, “Dan kerahkanlah terhadap mereka pasukan berkuda dan pasukan yang berjalan kaki, ertinya mintalah tolong menghadapi mereka dengan pembantu-pembantumu, baik yang naik kuda mahupun yang berjalan kaki. Dan berserikatlah dengan mereka pada harta, iaitu mendorong mereka mengusahakannya dan mengarahkannya ke dalam haram.”

“Dan pada anak-anak, iaitu dengan menganjurkan mereka dalam membuat perantara mendapat anak dengan cara yang dilarang, seperti melakukan senggama dalam masa haid, berbuat perkara-perkara syirik mengenai anak-anak itu dengan memberi nama mereka Abdul Uzza, menyesatkan mereka dengan cara mendorong ke arah agama yang batil, mata pencarian yang tercela dan perbuatan-perbuatan yang jahat dan berjanjilah mereka.” (Hal ini ada disebutkan dalamsurah al-Isra ayat 64 yang bermaksud : “Gerakkanlah orang yang engkau kuasai di antara mereka dengan suara engkau dan kerahkanlah kepada mereka tentera engkau yang berkuda dan yang berjalan kaki dan serikanlah mereka pada harta dan anak-anak dan berjanjilah kepada mereka. Tak ada yang dijanjikan iblis kepada mereka melainkan (semata-mata) tipuan.”

P/S : ketika ini, kita sedang bersaing untuk mendapat yang terbaik sebagai bekalan untuk dibawa ke alam yang kekal selamanya. Siapa yang rajin dan komited dengan tanggungjawabnya, maka kehidupan serba sempurna di syurga sedang menanti. Tetapi sesiapa yang lalai dan hati penuh dengan rasa cinta dunia, itu sebenarnya adalah hasil tipu daya syaitan / iblis laknatullah dan kengerian hidup penuh duka sengsara yang tidak dapat digambarkan sedang menunggu di neraka.

5 comments:

Mimiamilia said...

Kita akan terus menerus berperang dgn iblis dan bla tenteranya hingga hari kiamat.Biarpun Allah memberi kebenaran kepada iblis untuk memesongkan anak-anak adam, tetapi Allah juga telah memberi perlindungan dan memberikan senjata kepada kita untuk menghadapi peperangan ini.

Strategi syaitan Allah telah beritahu pada kita. Doa sebagai Senjata sudah diberikan.Kita sudah diberi zikir sebagai kelengkapan perang dan keimanan sebagai perisai.Jika ikut perhitungan, kita sepatutnya boleh menang dalam peperangan ini.Tapi hakikatnya, kita masih kalah....

Ssenjata yang diberikan, tidak digunakan sepenuhnya.Kelengkapan perang tidak terus menerus dipakai.Perisai hanya senipis kulit bawang yng boleh ditembusi panahan2 syaitan...

Sesungguhnya, Allah sahaja tempat berlindung.Sentiasa berusaha meningkatkan keimanan kita, sentisalah berzikir kepada Allah,banyakkanlah berdoa.Semoga kita sama-sama dapat menelusuri kehidupan dunia dan bertemu di syurga abadi...Amin...

p/s: boleh rujuk surah an nas :)
maaf, mcm entri la pulak..:P

MRCD said...

TQ mimiamilia. Kenapa kita masih kalah? jawapannya ada pada kita. tepuk dada tanyalah iman. Kita impikan yang baik2 tapi perbuatan tidak selari dengan impian..

Mimiamilia said...

kena selalu diperingat, supaya perbuatan selari dengan impian mahupun perkataan.

kena ada biah (persekitaran) yang baik supaya diri pun terdidik untuk melakukan perkara yang baik dan tak terpengaruh dengan suasana yang tak baik.

kena duduk dijalan yang sama dengan jalan Rasulullah. Supaya kita akan menghargai kemanisan iman yang Allah beri...

MRCD said...

Mimiamilia, pandangan saya persekitaran yang baik bergantung kepada nasib. kekadang kita mencuba yang terbaik tetapi kerana persekitaran hidup yang kurang baik menjerumuskan kita kejalan yang salah dan begitulah sebaliknya. Jika semua org baik2 diletak dalam suatu tempat yang terasing dengan org yg 'kurang' baik, siapa yang akan memandu mereka yang kurang bernasib baik ini? At the end saya rasa semuanya bergantung kepada kekuatan Iman yang kita ada.

Mimiamilia said...

Persekitaran yang baik itu insyaAllah boleh kita sendiri yang wujudkan. The first place is dalam rumah itu sendiri. Tak payah pergi jauh-jauh.

Insya Allah nanti bila sudah berkeluarga, pentingnya mewujudkan biah solehah ini.Solat jemaah perlu dihidupkan, sentiasa ingat memperingati isteri dan anak-anak,memberi contoh yang baik dan banyak lagi.

Bukan mahu mengasingkan orang baik-baik disuatu tempat.Sebab tu biah paling baik adalah bermula di dalam rumah itu sendiri.

Selain tu, kita juga boleh mengambil peluang sebagai ketua untuk menerapkan nilai-nilai yang baik dalam persekitaran kerja kita.

Kesimpulannya, kita tegakkan daulah islamiyah di dalam diri insyaAllah persekitaran kita juga akan ikut serta.

by the way hal kekuatan iman dan persekitaran yang baik ni macam kes yg mana dulu..telur ke ayam? so, both will play major roles.Boleh jadi iman yang kuat dulu boleh jadi persekitaran yang baik diperlukan dulu untuk menguatkan iman.

:)