اَللَّهُمَّ أَنْتَ رَبِّيْ لاَ إِلَـهَ إِلاَّ أَنْتَ، خَلَقْتَنِيْ وَأَنَا عَبْدُكَ، وَأَنَا عَلَى عَهْدِكَ وَوَعْدِكَ مَا اسْتَطَعْتُ، أَعُوْذُ بِكَ مِنْ شَرِّ مَا صَنَعْتُ، أَبُوْءُ لَكَ بِنِعْمَتِكَ عَلَيَّ، وَأَبُوْءُ بِذَنْبِيْ فَاغْفِرْ لِيْ فَإِنَّهُ لاَ يَغْفِرُ الذُّنُوْبَ إِلاَّ أَنْتَ
Ya Allah! Engkau adalah Tuhanku, tidak ada Tuhan yang berhak disembah kecuali Engkau. Engkaulah yang menciptakanku. Aku adalah hamba-Mu. Aku akan setia pada perjanjianku dengan-Mu semampuku. Aku berlindung kepada-Mu dari keburukan yang kuperbuat. Aku mengakui nikmat-Mu kepadaku dan aku mengakui dosaku, oleh karena itu, ampunilah aku. Sesungguhnya tiada yang mengampuni dosa kecuali Engkau

Tuesday, March 23, 2010

Jenis Penyakit Hati (Beware)


1. Iri Hati
Iri hati adalah suatu sifat yang tidak senang dengan rezeki dan nikmat yang diperolehi oleh orang lain dan cenderung berusaha untuk menyainginya dan merosakkkannya. Iri hati yang diperbolehkan dalam ajaran islam adalah iri hati dalam hal berbuat kebajikan, seperti iri hati untuk menjadi cerdik agar dapat menyebarkan ilmunya di kemudian hari. Atau iri untuk membelanjakan harta di jalan kebenaran.

2. Dengki
Dengki adalah sikap tidak senang melihat orang lain bahagia dan berusaha untuk menghilangkan nikmat tersebut. Sifat ini sangat berbahaya karena tidak ada orang yang suka dengan orang yang memiliki sifat seperti ini.

3. Penghasut
Hasut adalah suatu sifat yang ingin selalu berusaha mempengaruhi orang lain agar marah orang tersebut meluap dengan tujuan agar dapat memecah belah perpaduan dan tali persaudaraan agar timbul permusuhan dan kebencian antara sesama.

4. Fitnah
Fitnah lebih kejam dari pembunuhan . Adalah suatu kegiatan memburuk-burukkan, menodai, merusak, menipu, membohongi seseorang agar menimbulkan permusuhan sehingga dapat berkembang menjadi fitnah yang menglirukan pada orang lain tanpa bukti yang kuat.

5. Buruk Sangka
Buruk sangka adalah sifat yang curiga atau menyangka orang lain berbuat buruk tanpa disertai bukti yang jelas.

6. Khianat
Khianat adalah sikap tidak bertanggungjawab atas amanat atau kepercayaan yang telah dilimpahkan kepadanya. Khianat biasanya disertai cakap bohong dengan menghamburkan janji palsu. Khianat adalah ciri-ciri orang munafik. Orang yang telah berkhianat akan dibenci orang disekitarnya dan kemungkinan besar tidak akan dipercaya lagi untuk memegang suatu tanggung jawab di kemudian hari.

P/S : Biar hati disakiti daripada hati dijangkiti penyakit. Bila ada penyakit sudah tentulah ada ubatnya. Setiap penyakit ada ubatnya kecuali mati kerana mati itu bukanlah penyakit tetapi penamat penyakit. Jika hati berpenyakit cepat-cepatlah ubatinya. Bagaimana mengubatinya? Adakah doktor-doktor pakar mampu menawarkan ubat paling mujarab menyembuh penyakit hati ini? Dimana boleh diperoleh ubat penyakit hati ini? Tunggu post saya yang akan datang untuk mengetahui ubat paling mujarab menyembuh penyakit hati ini. 

No comments: